משקיעים רבים יעידו, שהמרכיב המרכזי, לעיתים המכריע, בהחלטתם האם להשקיע בחברה הוא הצוות. ואכן, ליכולת של מספר יזמים לפעול יחד, לתקשר, לקבל החלטות קשות, מהר, להתגבר על קשיים, לצמוח ולסחוף, יש השפעה מכרעת על תרגום החזון לחברה מצליחה.
הרגע בו לאחד השותפים נגמר הכח להתעמת, להתווכח, לריב או להתעקש הוא מאוחר מדי והוא המסמר האחרון בארון הקבורה של חברה שהתחילה כחלום של יזמים נחושים ומסוגלים.
הרוצח השקט של סטארטאפים מעולים, עם רעיון מבריק ורעב, הוא לא פרודקט מרקט פיט שגוי או מודל עסקי מוטעה, אלא מערכות היחסים בין הפאונדרים. במקרים רבים, אוסף של יזמים מעולים, הוא רק אוסף וכדי להפוך לצוות, ממש כמו בזוגיות, צריך לעבוד כל הזמן על בניית מערכת היחסים ותחזוקה.
וכמו בכל מערכת יחסים אינטימית, אינטנסיבית וצפופה צריך לבנות היטב את היסודות, לנהל את הציפיות, לכייל את הרצונות כל הזמן ולבנות כלי תקשורת שיאפשרו התגברות על קשיים, אי הסכמות ופתרון בעיות רציף.
היציאה לדרך, מתחילה בהתרגשות גדולה ומטרה משותפת ומחברת. התקופה הראשונית מאופיינת, בהרבה התיעצויות, בתאום, זמן לחשיבה ובהרבה אמון וכבוד הדדי. במקרים אותם ליוויתי בשלבי ההקמה, מצאתי שקל יותר לפאונדרים לעשות ויתורים למען המטרה, יש הרבה זמן שיחה על ה”איך” ולא רק על ה”מה” ובעיות ואתגרים רבים נפתרים בשל הרצון להתחיל, בעזרת אדי דלק ה”התנעה” והשאיפה המשותפת להמריא.
אולם, לאורך הדרך, מתעוררים קשיים. מקור חלקם באתגרים אוביקטיביים שמזמן לנו המסע ברכבת ההרים הקרויה סטארטאפ וחלקם מבוססי תקשורת, יחסים, ושאיפות או כמו שכתב דר’ סוס : “לפעמים אתה לא. מצטער לספר האמת היא פשוטה, נתקלים, נכשלים, לפעמים גם אתה” .
כשאחד המייסדים מתעדף את הביזנס והאחר/אחרים את מערכות היחסים בין המייסדים לבין עצמם/עם העובדים, וכולם עושים זאת לתפיסתם לטובת החברה.
כשאחד המייסדים מאבד אמון, מרגיש שהמחיר האישי גבוה מדיי ומתעדף את חייו הפרטיים בראש סדר העדיפות על פני החברה שהיה בראש המצעד תקופה ארוכה.
כשמתעוררות אי הסכמות על ערכים כמו, מידת השקיפות לחברי ההנהלה והעובדים בנוגע למצב החברה, התנהלות מול לקוח בנוגע ליכולת החברה לממש את הבטחותיה, דילמות ערכיות בנוגע לגיוס כספים ומקורם.
פערים בנוגע לאסטרטגיה, הכיוון העסקי, פיתוח המוצר, השלכות השקעת משאבים ומחירים וסיכונים בכל אחד מהכיוונים, פוקוס, ומשאבים אשר ישפיעו על עתיד הארגון.
כשצד אחד מאשים את האחר בכשלון (עסקה אסט’, הערכת שווי, הסכם שותפות, עמידה בלוחות זמני פיתוח, בעיית איכות, עזיבת עובדים)
אז אם אתם מייסדים של סטארט אפ, סביר שאחד מהרשומים מעלה, או כמה יפגשו אתכם בדרך.
הנה הכלים בהם אני מציע לכם להשתמש בדרך המשותפת, הם מבוססים על הרבה שעות ייעוץ וליווי פאונדרים, ישיבות בורד וניהול משברים, והבחירה בהם, תשפר משמעותית את הסיכויים שלכם לצלוח משברים רבים ולרכוש את המיומנויות והכלים הדרושים לצליחת הדרך יחד, כצוות מייסדים חזק.
“איכות מערכות היחסים שלנו, מגדירה את איכות חיינו” (אסתר פרל) ואוסיף משלי – “איכות מערכות היחסים שלנו מגדירה את הארגון שאנחנו מובילים”
ניהול ציפיות – רגע לפני היציאה המשותפת לדרך וכשהכל מרגיש נכון וורוד, קחו חבר משותף, יועץ וכיתבו את כל הפרטים הקטנים, החל ממבנה החברה, תחומי אחריות של כל אחד, מה המקום שלי, שלך, סמכויות, מנגנון למקרה בו לא מסכימים, תפיסות עולם בנוגע לתרבות ארגונית, המוצר וכיוונו אסטרטגיה עסקית, פרופילים של אנשים, ערכים, מה חשוב לכל אחד, מה הקווים האדומים. נכון, אי אפשר לכתוב פלייבוק ליחסים ותכניות כאלו לא יחזיקו הרבה זמן, אבל אנחנו מתרגלים בשיחה הזו ניהול ציפיות, אנחנו משתפים בפנטזיות שלנו, בערכים שלנו, ברצונות שלנו ובצרכים שלנו ומסמך ההבנות הזה ישמש אותנו לאורך הדרך כמצפן.
תזרקו את השטיח – כדי שהשיחה הראשונית לא תהפוך ללא רלוונטית, המייסדים חייבים לשוחח, כל הזמן, להתעמת באופן בונה, להקפיד על כנות ברוטלית, על משוב ועל תקשורת שהסיבות לה הם טובת החברה והרצון לרוץ מהר קדימה, להחליט, לתאם, לפתור בעיות ולהזיז את הארגון לעבר הצלחה. אל תטטאו מתחת לשטיח, תזרקו את השטיח.
תקשורת #2, התקשורת בינכם היא הדבר הראשון בסדר העדיפות, אל תפלו למקום בו “אני עמוס”, “לא בא לי עוד שיחה, אני יודע מה הוא יענה”, “אני מטפלת במשבר” – בלי התקשורת בינכם המשבר יהיה הרבה יותר משמעותי מזה שעכשיו אתכם בוחרים לפתור במקום לדבר.
עיצרו הכל, ממש כמו בזוגיות, חופשה משותפת, לקחת ביביסיטר ולצאת לדייט, או כל מפגש מחוץ לסביבה הקבועה, מאפשרת שיח כנה יותר, מרוחק מהשגרה ומהתסכולים השוטפים. למרות שאף פעם אין זמן לריטריט, מדובר בדרך הכי טובה שאתם יכולים לנצל את הזמן והכסף של החברה (ואם אין כסף שבו בפארק ). ההמלצה שלי, יום מלא מחוץ למשרד אחת לרבעון סיכום תקופתי, בו מדברים על היחסים, הפערים, התסכולים, השאיפות. שלושה ימים אחת לשנה לסכם, לתכנן, להתחבר. חשוב לשלב פאן, גיבוש, זמן אינטימי יחד.
קחו יועץ שילווה ויהיה זה שיסייע לכם לתקשר, ינהל את המפגש, ישאל את השאלות וישמור על תחושת הביטחון הפסיכולוגי.
העסק לפני הכל, אתם כאן, כדי לבנות חללית, אין שום דבר חשוב יותר מלבנות אותה והמסמך מהסעיף הראשון צריך להזכיר לכם זאת כל יום מחדש. אם תקפידו לזכור את זה, הרבה מהויכוחים ואי ההסכמות יקבלו פרופורציות. אין שום דבר בהגדרה של פיצ’ר, בעיצוב שקף שמציגים למשקיעים, או במה אמר אחד מכם לפרוספקט, חשוב יותר מהעסק.
קחו אחריות – מערכות יחסים הן הדדיות. אנחנו נוטים להאשים, להצביע ולהסביר לעצמינו מה עושה הצד האחר לא נכון. אמון הוא כלי הדדי, תנו אותו כדי לקבל חזרה. קחו אחריות – אתם יכולים להשפיע ולשנות רק את ההתנהגות של עצמכם. אם תבחרו לשנות אותה ולקחת אחריות, תזכו לראות בבוא הזמן תגובת שרשרת בקרב השותפים האחרים.
Maayanot 71 Yuvalim Israel 2014200
oren@istartupgrowth.com
+972547606644
Copyright © 2022 Oren Israelson Start Up Business Growth Expert | Powered by Oren Israelson Start Up Business Growth Expert